2011/02/15

bam : Hangar Flying : Nieuwsbrief 41 - Februari 2011


---------- Forwarded message ----------
From: Hangar Flying <info@hangarflying.be>
Date: 2011/2/14
Subject: Nieuwsbrief 41 - Februari 2011Nieuwsbrief 41 - Februari 2011
ARTIKELS
ARTICLES
IMPRESSIES
IMPRESSIONS
Vrienden van de luchtvaart,

eind januari 2011 stonden in zowat alle kranten artikels over een uitspraak van het Brusselse hof van beroep. De rechtbank achtte de SAirGroup verantwoordelijk voor het faillissement van Sabena (7 november 2001). Het volgde de stelling van de curatoren Alain d'Ieteren en Christian Van Buggenhout, al jaren de vertrouwde gezichten achter een niet aflatende kruistocht om de waarheid achter het faillissement van onze nationale maatschappij te weten te komen. Volgens het hof pleegden de Zwitsers contractbreuk door een maand voor het faillissement een beloofde kapitaalsverhoging te weigeren. De operaties van Swissair stopten op 31 maart 2002, een dag later werd de opvolger Swiss International Air Lines voorgesteld, ondertussen een onderdeel van Lufthansa.

Er zal ongetwijfeld nog heel wat tijd moeten overgaan om een objectieve geschiedenis te kunnen schrijven van onze nationale luchtvaartmaatschappij. We hadden ongetwijfeld een flag carrier om trots op te zijn. Elders in een vliegtuig van Sabena stappen was altijd een beetje thuiskomen. Maar historisch luchtvaartonderzoek mag de realiteit niet verbloemen.

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis organiseren vanaf 30 september 2011 in het Jubelparkmuseum een tijdelijke overzichtstentoonstelling over Sabena. Verschillende thema's worden behandeld zoals het ontstaan in 1923, Sabena en Congo, Sabena en de evolutie van de techniek, enz. De organisatoren willen vooral beeldmateriaal en objecten tonen die nooit eerder werden tentoongesteld. Ze zijn nog op zoek naar medewerkers die archiefstukken willen uitlenen en zoeken o.a. stoelen die gebruikt werden op de DC-6 en DC-7 (sleeperseats), technisch materiaal, documenten, enz. U kan hen contacteren via telefoon 02 741 74 02 of mail p.goris@kmkg-mrah.be

De redactie van Hangar Flying stelt met enige trots het tweede themanummer voor. In "Sabena 548, de laatste vlucht van Juliet Bravo" beschrijft onze medewerker Kevin Cleynhens de laatste vlucht van de Boeing 707 die vijftig jaar geleden verongelukte in Berg-Kampenhout. Het themanummer kan besteld worden via het bestelformulier op www.hangarflying.be (slechts 14 euro!) Nog tot 27 februari loopt in Kampenhout een tentoonstelling over de fatale vlucht.

Op 12 februari hebben we honderden gasten ontvangen op het gemeentehuis van Kampenhout en aan het monument in Berg, onder hen verschillende familieleden van slachtoffers en de Amerikaanse ambassadeur. Hangar Flying wenst nogmaals het gemeentebestuur van Kampenhout te danken voor de uitstekende samenwerking.

Guido en Jan vierden in het Barco Customer Centre de twintigste verjaardag van de Flanders Aviation Society –proficiat FAS!– en luisterden naar gastspreker Xavier Lesceu van Airbus. Vanop Kleine Brogel brengt Guido een artikel over onze Belgen in Kandahar. Guy ging naar de voorstelling CheapTickets.be, interessant voor reislustige en budgetbewuste lezers. Hij sprak ook met Philippe Bodson van Air Service Liège. Jean-Pierre brengt verslag uit over de operatie Buta, de succesvolle zoektocht naar het wrak van een Vertol H-21B -helikopter. Frans en Giovanni volgden op Brussels Airport de eerste vlucht van Qatar Airways. Kevin schreef het fascinerend themanummer over het drama met de Sabena Boeing 707 OO-SJB in Berg, Paul verzorgde de lay-out. Jean-Pierre schreef een Franstalige recensie over dit themanummer. Frans en Jean-Pierre brengen een Nederlandstalige en Franstalige impressie over de herdenking in Kampenhout, Guy maakte daarvoor de foto's.

Hangar Flying.


Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen,
gelieve dan een
mail te sturen met als onderwerp "uitschrijven".--
Yves Duwelz


--
Vous avez reçu ce message, car vous êtes abonné au groupe Groupe "e-bam" de Google Groupes.
Pour transmettre des messages à ce groupe, envoyez un e-mail à
l'adresse bamg@googlegroups.com
Pour résilier votre abonnement à ce groupe, envoyez un e-mail à
l'adresse bamg-unsubscribe@googlegroups.com
Pour afficher d'autres options, visitez ce groupe à l'adresse http://groups.google.com/group/bamg?hl=en-GB
 
Don't forget to share our links with all your interested friends
 
For translation, voor vertaling, pour traduction http://babelfish.altavista.com/No comments:

Blog Archive

Labels