2011/03/14

bam : Nieuwsbrief 42 - Maart 2011 : Lucas Van den Eynde: acteur, zanger, piloot - (Still) going strong: Brussels Airlines en de 737 classic - The Belgian Air Service in WWI - Petit Prince in de Groenveldkazerne


---------- Forwarded message ----------
From: Hangar Flying <info@hangarflying.be>
Date: 2011/3/14
Subject: Nieuwsbrief 42 - Maart 2011



Nieuwsbrief 42 - Maart 2011
ARTIKELS
ARTICLES
IMPRESSIES
IMPRESSIONS
Vrienden van de luchtvaart,

het aantal inschrijvingen voor de nieuwsbrief blijft groeien, en daar is onze redactie natuurlijk zeer tevreden mee. Voor de nieuwkomers willen we nog eens verduidelijken dat de term 'Hangar Flying' eigenlijk staat voor het aangenaam en toch professioneel praten –en schrijven– over luchtvaart. Na een vlucht het vliegtuig stallen en met gelijkgezinden van gedacht wisselen over de luchtvaartwereld, dat is puur 'Hangar Flying'.

En inderdaad, de verhalen zijn misschien niet altijd even prettig of optimistisch. In de vele gezellige clublokalen van onze Belgische vliegvelden is de EASA-regelgeving (European Aviation Safety Agency) dikwijls het onderwerp van gesprek. Een piloot vertelde ons onlangs dat je al een overtuigde chauvinist moet zijn om een vliegtuig hier in België te laten registreren. Als we de onlangs gepubliceerde cijfers van ASA bekijken kunnen we hem alleen maar gelijk geven. In 2010 werden slechts 9 nieuwe inschrijvingen genoteerd van eenmotorige vliegtuigen en 21 van ULM/DPM, de laagste aantallen van de afgelopen 10 jaar. De tweemotorige toestellen doen het volgens deze cijfers vrij goed, vooral door de goed boerende zakenluchtvaart. Eigenaars kiezen er meer en meer voor om hun toestel buitenlands geregistreerd te houden. Misschien moet er nog wat meer tijd overgaan alvorens de Europese luchtvaartreglementering overal op eenzelfde manier is doorgedrongen?

Enkele oud-strijdersverenigingen zijn een petitie gestart voor het behoud van het oorlogsmonument aan de Scheldedijk in Doel, een deelgemeente van Beveren. Het prachtige monument (www.luchtvaartpatrimonium.be) ter ere van het Brits luchtafweer en de RAF werd in 1948 opgericht. Het gemeentebestuur wil het monument inderdaad verplaatsen naar de kerk van de Prosperpolder en dat zint de vaderlandslievende verenigingen absoluut niet, ze zijn zelfs met een petitie gestart. Eens het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan volledig wordt goedgekeurd en uitgevoerd, zal de gemeente Doel van de kaart verdwijnen, dus ook de plaats waar het monument nu staat. Burgemeester Marc Van de Vijver van Beveren en tevens Vlaams Volksvertegenwoordiger (CD&V) verklaarde aan Hangar Flying: "We willen absoluut niet dat het monument wordt vernield. De Prosperpolder is een zeer goed alternatief voor dit monument. Ik heb zeer veel respect voor het monument en voor de gebeurtenissen die er herdacht worden. Ik wil het opnieuw een gepaste plaats geven en zo snel mogelijk terug aanknopen met de herdenkingsplechtigheden." Ruimte en Erfgoed heeft ondertussen een voorlopig beschermingsbesluit opgesteld. Wordt beslist vervolgd.

Onze redactie is verheugd om u de medewerking aan te kondigen met Aviabel (www.aviabel.be). Al meer dan 75 jaar is deze in luchtvaartverzekeringen gespecialiseerde maatschappij actief in het Belgische luchtruim. Dit soort van samenwerking is voor Hangar Flying broodnodig. De samenwerking met een maatschappij als Aviabel geeft ons de mogelijkheid om verder te investeren in de kwaliteit van ons e-zine en van de gegevensbank van het Belgische luchtvaartpatrimonium.

Het themanummer 'Sabena 548, de laatste vlucht van Juliet Bravo' van Kevin kan nog steeds besteld worden via het bestelformulier op www.hangarflying.be (slechts 17 euro inclusief verzending!) Guy brengt ons een artikel over ASL Aviation, een filiaal van CMB (Compagnie Maritime Belge) en 3P Air Freighters. Peter sprak met acteur en piloot Lucas Van den Eynde, Paul nam de foto's. Giovanni brengt ons een vluchtverslag vanuit een 737-cockpit van Brussels Airlines. Frans was enkele dagen zoet met het schitterende boek 'The Belgian Air Service in the First World War'. Guy volgde in Melsbroek een recordpoging met een C-130, Frans en Paul waren er present voor de verhuis van een DC-3. Kijk ook even naar de impressie over het beschadigde graf van luchtvaartpionier Georges Nélis.

Hangar Flying.


Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen,
gelieve dan een
mail te sturen met als onderwerp "uitschrijven".



--
Yves Duwelz


--
Vous avez reçu ce message, car vous êtes abonné au groupe Groupe "e-bam" de Google Groupes.
Pour transmettre des messages à ce groupe, envoyez un e-mail à
l'adresse bamg@googlegroups.com
Pour résilier votre abonnement à ce groupe, envoyez un e-mail à
l'adresse bamg-unsubscribe@googlegroups.com
Pour afficher d'autres options, visitez ce groupe à l'adresse http://groups.google.com/group/bamg?hl=en-GB
 
Don't forget to share our links with all your interested friends
 
For translation, voor vertaling, pour traduction http://babelfish.altavista.com/


No comments:

Blog Archive

Labels